Het alcoholslot
Een alcoholslot is een beveiligingsmaatregel om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Het alcoholslot zorgt ervoor dat een voertuig enkel gestart kan worden na een negatieve ademtest. Het kan preventief geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld in schoolbussen, of als straf opgelegd worden na een veroordeling om zo recidive tegen te gaan.
Uit de literatuur blijkt dat het alcoholslot een duidelijk positief effect heeft op verkeersveiligheid tijdens de duur van het programma. Enkele recente studies wijzen er bovendien op dat het alcoholslot ook na het verwijderen ervan het risico op recidive vermindert. Een effectief omkaderingsprogramma speelt hierbij een belangrijke rol.
In België kan het alcoholslot sinds 2010 opgelegd worden aan personen die veroordeeld zijn voor rijden onder invloed. In 2018 werd de wetgeving aangepast en moet het alcoholslot verplicht opgelegd worden bij bepaalde zware inbreuken. Een recente evaluatie toont aan dat het alcoholslot tot gedragsverandering kan leiden bij de deelnemers. Er bestaat echter terughoudendheid bij de rechters om het alcoholslot op te leggen, voornamelijk door de hoge kostprijs.
Highlights
|