Rijden onder invloed van alcohol
Alcohol tast een hele reeks rijvaardigheden aan, zoals reactietijd, waakzaamheid en aandachtverdeling. Het ongevalsrisico van rijden onder invloed van alcohol stijgt exponentieel bij stijgende concentraties. In 2023 werd bij 9% van de geteste bestuurders betrokken in letstelongevallen in België een alcoholconcentratie boven de wettelijke limiet vastgesteld. Dit is een onderschatting gezien slechts 68% van de bestuurders betrokken in ongevallen getest wordt.
De European Transport Safety Council schat dat ongeveer een kwart van alle verkeersdoden in de Europese Unie alcoholgerelateerd zijn. Uit een grootschalige observatiestudie die Vias institute in 2021 uitvoerde in samenwerking met de politie bleek dat in België gemiddeld 1.6% van alle door autobestuurders afgelegde kilometers onder invloed van alcohol afgelegd worden.
Om het aantal alcoholgerelateerde ongevallen te doen dalen is een geïntegreerd safe systems beleid noodzakelijk met zowel maatregelen op het vlak van technologie en infrastructuur als op het vlak van educatie, sensibilisatie en handhaving.
Highlights
|